Aandacht voor flora, fauna en biodiversiteit

Sandee Groen stelde Roompot voor om voor het nieuwe Roompot Beach Resort Brouwersdam in Scharendijke kebony-hout te gebruiken in plaats van traditioneel hardhout. Het bleek een schot in de roos. De bredere opdracht voor de volledige cultuurtechnische ontwikkeling werd gegund, wat betekent dat het groenbedrijf het volledige groen aanplant, alles zaait, het terrein inricht, hekjes en verlichting plaatst en natuurlijk de terrassen en veranda’s aan de woningen uitvoert.

,,We hebben het volledige groen vanaf scratch mogen ontwerpen,” vertelt Commercieel Manager Jaco Melissant van Sandee Groen trots. ,,Roompot gaf ons aan dat er minimale ruimte voor functioneel beheer moest komen, en dat we verder de vrije hand kregen om alles groen in te delen. Duurzaamheid is ontzettend belangrijk voor dit project, dus dat paste precies in ons straatje.” Om die duurzaamheid extra te benadrukken ging het bedrijf specifiek op zoek naar innovatieve materialen.

,,Er is veel aandacht voor de flora en fauna, omdat duurzaamheid en biodiversiteit voor ons en onze opdrachtgever de eerste prioriteit hebben.”

Duurzaam, groen en natuurinclusief vakantiepark.

,,Roompot Beach Resort Brouwersdam geldt als een voorbeeldproject,” licht Melissant toe. ,,Roompot wenst de duurzaamheidsaanpak in eigen beheer te houden. Het doel is om praktisch off-grid te gaan, bijvoorbeeld met accupakketten om de zonnestroom van zonnepanelen op het dak van iedere wooneenheid op te slaan.”

Sandee Groen sluit perfect op die doelstellingen aan, met de ontwikkeling van het duurzame en natuurinclusieve groen. ,,We inventariseerden wat er al stond aan groen, op het oude campingterrein. We brachten in kaart wat we konden behouden en lieten de architect met een veldinventarisatie zien wat erbij moest komen. Dat betekent dat er heel veel ruimte is voor nieuwe bomen, struiken en ecologisch beheerd gras. Er is veel aandacht voor de flora en fauna, omdat duurzaamheid en biodiversiteit voor ons en onze opdrachtgever de eerste prioriteit hebben.”

,,We streven standaard naar minimaal 10 jaar onderhoud van onze projecten, dus ook voor dit vakantiepark in Zeeland.”

Het groenbedrijf is groots in duurzaam groenbeheer, onder andere voor bijna alle grote vakantieparken in Nederland. Door opdrachtgevers volledig te ontzorgen met zowel het groen als bijvoorbeeld houten vlonders, trappen en strandovergangen in vernieuwende materialen ontstaat er een waardevol totaalplaatje.

Voor het te gebruiken hout zocht Sandee Groen naar een alternatief voor tropisch hardhout. Het bedrijf staat bij opdrachtgevers bekend om het gebruik van innovatieve en duurzame materialen.

Kebony-hout als alternatief voor traditioneel hardhout

Voor het Roompot Beach Resort Brouwersdam koos Sandee Groen voor kebony-hout, van leverancier LTL uit Vianen. Wiet van Laarhoven is daar verantwoordelijk voor de sales, en legt uit over dit innovatieve alternatief voor tropisch hardhout: ,,We merken dat onze opdrachtgevers zelfs alternatieven zoeken voor ons PEFC- en FSC-gekeurde hardhout, omdat ontbossing en andere klimaatproblemen steeds meer aandacht krijgen. Daarom zoeken we naar gecertificeerde alternatieven, die we in Nederland en internationaal in de markt zetten.”

LTL werd door Sandee gevraagd naar een alternatief voor de bouw van terrassen aan de 80 wooneenheden op het resort. ,,Als familiebedrijf met meer dan 125 jaar historie zoeken we nog doorlopend naar innovatieve materialen. Daardoor konden we Sandee Groen ons kebony-hout voorstellen. Dat is hout van een pijnboom, ingespoten met bio-alcohol en behandeld met een thermo-treatment. Daardoor heeft het hout duurzaamheidsklasse 1 en is het minstens zo hard als tropisch hardhout.”

Het hout is veel duurzamer en minder belastend voor het milieu, en biedt dezelfde kwalitatieve eigenschappen als hardhout. Dat maakt het geschikt voor zowel de terrassen op het vakantiepark als bijvoorbeeld gevelbekleding.

Ontwerp, aanleg en groenbeheer

Sandee Groen verwerkte het kebony-hout in de plannen en won mede daardoor de aanbesteding. Inmiddels is de aanleg van het project bijna afgerond, dus komt de focus te liggen op het groenbeheer. Melissant vertelt: ,,We streven standaard naar minimaal 10 jaar onderhoud van onze projecten, dus ook voor dit resort in Zeeland. Zolang als wij het park onderhouden en beheren verlengen we bovendien onze garantie. Wij staan achter ons ontwerp, het groen en de gebruikte materialen. Dus gaat er onverwacht over 4 jaar een boom dood? Dan vervangen we die kosteloos.”

Zowel Sandee Groen als Roompot verwachten dat het Roompot Beach Resort Brouwersdam een voorbeeld zal zijn voor vergelijkbare parken. ,,Dat er zoveel aandacht is voor flora en fauna, voor duurzaamheid en voor natuurinclusief groenbeheer maakt dit een uniek project in Nederland. Daar zijn we trots op, vooral omdat we vanaf het ontwerp betrokken waren en zowel de aanleg als het onderhoud mogen uitvoeren,” besluit Melissant.