Met een prachtig vak, buiten, in de natuur. Of, al is het cultuur, in het groen. Met levend materiaal, wat groeit, bloeit, verzorging nodig heeft om zich zo te ontwikkelen dat het tot z’n recht komt.

Groen is leven. Groen is goed voor het welzijn. Bezig zijn in de tuin geeft inspanning en ontspanning. Lichamelijke inspanning, wat goed is voor het lichaam. En ontspanning voor de geest. Om stress te reguleren en tot rust te komen.

Hoelang werk je al als hovenier? 

Inmiddels 34 jaar werkzaam “in het groen.” Hoofdzakelijk in het onderhoud en aanplanten, niet in de aanleg tuinen in de breedste zin. De aanleg creëert een nieuwe tuin, een metamorfose die tot de verbeelding spreekt.

Daarna komt een langdurige fase van onderhoud, begeleiding in de groei naar volwassenheid. Of in stand houden van dat prachtig aangelegde gazon wat we tot in lengte van jaren zo mooi willen hebben. Dat vraagt veel!

Wat motiveert je om iedere dag naar je werk te gaan? Waar haal je voldoening uit?

Vanaf het voorjaar werkdagen van 8 uur, of wat meer. In de winter een half uur minder, dan is het om half acht nog donker. Met de seizoenen mee, de verschillende stadia in de natuur. Dit is zo mooi! De zon op zien komen als je naar je werk gaat. De kou in de winter, de warmte van de zomer. Zon en regen. Je beleeft het allemaal intensief. De geweldige verandering in de natuur, elk voorjaar weer. De schepping is buitengewoon! Alles komt weer tot leven, het ene langzaam, het andere snel. Bladeren, bloemen, vogels en insecten. Heerlijk om daar mee en tussen te mogen werken. In de winter de nadruk op snoeien en aanplanten. In de zomer onkruidbeheersing, gazon onderhoud, snoeien van hagen en te weelderig groeiende planten.

Wat betekent vakmanschap voor jou?

Het voorjaar is een overgangsperiode in het tuinonderhoud. De laatste aanplant en renovatie klussen worden nog uitgevoerd. Sommige planten moeten juist nu gesnoeid worden. Zoals hortensia’s, vlinderstruiken en de gecultiveerde (geoculeerde) rozen. De heesterrozen en botanische rozen zijn winterhard en worden ook in de winter gesnoeid. De geoculeerde tuinrozen zijn door die manier van vermenigvuldigen kwetsbaar voor bevriezen en we wachten dus tot maart om deze te snoeien. Je moet weten hoe dit moet. In veel privé tuinen zie je vaak (stam-)rozen die niet goed gesnoeid zijn. Meestal niet kort genoeg. Deze groep rozen, waaronder ook de lei-/klimrozen vallen, moeten flink worden gesnoeid. De oudste tak(ken) er helemaal uit. Om zo gedwongen te worden weer forse nieuwe scheuten te maken waarop weer flinke trossen met bloemen kunnen groeien. Bemesten is daarbij uiteraard ook belangrijk! Het snoeien van de hortensia’s gaat vaak fout. Voortdurende verjonging is ook hier het vakmanschap!

Wat zijn de tuinwerkzaamheden voor de maanden april, mei en juni?

Het gazon vraagt in het voorjaar veel aandacht. Hoe is het de winter doorgekomen? Dit is ook afhankelijk van de grondsoort van uw tuin. Vaak is er ontwikkeling van mos. Dit is niet fraai en gaat de ontwikkeling van het gras tegen. In maart bemesten, met daaraan toegevoegd een mos doder. Twee weken later verticuteren. Om het dode mos te verwijderen en de grasmat op te schonen. In de gleufjes die de verticuteer machine maakt is ruimte om graszaad te strooien en zo de soortensamenstelling van de grasmat te optimaliseren. Dit kan ook met een doorzaaimachine worden uitgevoerd. Na een paar weken weer bemesten met een meststof die met meer stikstof de groei nog meer op gang brengt. Het liefst net voor een sappige voorjaarsbui! Op arme gronden in juni en augustus nog een keer bemesten. Op rijke gronden volstaat het in juli/augustus. Maar wel met regen of beregening, zodat het bij de wortels komt. In oktober een bemesting met veel kali om de winterhardheid van de grasmat te bevorderen. Dan heb ik nog niet gehad over mogelijke schimmels en wilde planten/onkruiden in het gazon… Een grote opgave om die eruit te houden. Chemische bestrijding mag niet meer. En de verticuteer machine is geen afdoende oplossing. De grasmat goed aan de groei en vol bezet houden is de kunst. Meer dan één keer per week maaien verbetert ook de kwaliteit van de grasmat. Een gazon aanleggen met het idee om niet veel werk aan onderhoud te hebben is een misrekening. Goed onderhoud is het belangrijkste.

Snoeien is een kunst. Wanneer niet, wanneer wel. En hoe dan. Begeleiding snoei van bomen, die er uiteraard er veel langer overdoen dan andere planten om volwassen te worden, vereist ook specifieke kennis. Ervaring met hoe planten reageren op snoei is een kwestie van kennis. Mede opgebouwd door jarenlang doen.