Maatschappelijke en duurzaamheidsdoelen behalen met groen in de publieke sector.

U zoekt een enorme potentie om uw stad, dorp of de omgeving aantrekkelijker, veiliger en duurzamer te maken? Vanaf heden zijn er vanuit overheden diverse subsidies beschikbaar gekomen om groene daken te realiseren

Een groen dak is nog niet standaard in Nederland, terwijl de maatschappelijke en economische voordelen groter zijn dan de bouw- en onderhoudskosten. Met het groene dak voorkomt u schade door water, droogte en hitte. Met het groene dak leveren we een belangrijke invulling van het Energieakkoord, ontstaan van energieneutraal gebouwde omgeving in 2050.

groene-daken-sandee groene-daken-sandee2


Effecten van groene daken en gevels:

– Waterberging
– Fijnstof vermindering
– Hittestress vermindering
– Meervoudig ruimtegebruik
– Energie- en kostenbesparing
– Sociale cohesie en veiligheid
– Gezondheid

Groene daken en gevels dragen bij aan het realiseren van onze doelen. Overheden kunnen dit gegeven benutten door de effecten van groene daken te expliciteren in de lopende agenda’s en maatregelen.

Aanbevelingen voor de publieke sector:

– Begroeide daken opnemen in aanbestedingscriteria
– Stimuleringsmaatregelen nemen voor de aanleg van begroeide daken
– Maatschappelijke kosten en baten verrekenen met stakeholders
– Groene daken opnemen in lopende acties en maatregelen.

Sandee Hoveniers BV is een vooruitstrevend ambitieus hoveniersbedrijf met een landelijke dienstverlening. Wij beschikken over diverse teams van goed opgeleide groenmedewerkers van Brugge tot aan Texel, en van Egmond aan Zee tot aan Bad Bentheim. Sandee Hoveniers heeft inmiddels diverse mooie referentieprojecten voorzien van groene daken. Wij kunnen voor u groen daken en gevels aanleggen, projecten voorzien van advies, en groen intekenen binnen uw plannen.

Vraag & antwoord

Waarom zou de overheid groene daken en gevels actief stimuleren?
Groene daken en gevels kunnen een grote rol spelen bij de uitstraling van de stad, meervoudig ruimtegebruik, waterberging, energiebesparing en sociale cohesie. Een groen stad kan burgers en bedrijven aantrekken en de economische positie versterken De overheid kan burgers en bedrijven inzetten om deze doelen te realiseren. Onder andere door stimuleringsmaatregelen te bieden, maar ook door groene daken en gevels een vast onderdeel te maken van gemeentelijke regelingen en aanbestedingen.

Wat zijn de kosten van een begroeid dak?

Extensieve groene daken zijn onderhoudsarm en hebben lagere aanlegkosten dan intensieve daken (daktuinen). De aanleg van een groendak kost 25 tot 65 euro meer dan een regulier dak. Het onderhoud van een extensief of vegetatiedak bestaat uit een halfjaarlijkse of jaarlijkse inspectie. De onderhoudskosten van een intensief dak zijn vergelijkbaar met een reguliere tuin.

Hoe lang gaat een groen dak mee

Een traditioneel dak dient gemiddeld na 20 jaar te worden vervangen. Een extensief groen dak gaat gemiddeld drie keer zo lang mee. Dit als gevolg van de buffer die het dak voor zichzelf vorm en de regulerende mogelijkheden die het heeft in de omgang met warmte en kou.

Informatie: Sandee Hoveniers BV Noordstraat 1a 4493 AE Kamperland info@sandee.nl