Als het om kwaliteit gaat
Noordstraat 1a Kamperland
ma-vr: 08:00 - 17:00
12 aug 2022

Meet the team.. Joachim Oreel

Een groot bedrijf met veel doorgroeimogelijkheden zo omschrijft Joachim zijn keuze om stage te lopen bij Sandee. Inmiddels heeft hij zijn medewerker hovenier niveau 2 behaald. En gaat nog een jaar door voor het behalen van niveau 3. Woonachtig in Arnemuiden zocht hij samen met TRI naar een stagebedrijf in de buurt van zijn woonplaats, door de goede en fijne samenwerking tussen TRI en Sandee Groen is hij zodoende bij ons terecht gekomen.

We vragen naar zijn ervaringen, want wat vinden studenten eigenlijk ervan om te werken bij Sandee Groen.. “Geweldig natuurlijk”.

 

Welke werkzaamheden voer je uit?

Alles wat er in de tuin moet gebeuren, maar voornamelijk de bestrating aanleggen in tuinen. Maar daar komen meer dingen bij kijken zoals; schuttingen zetten, graszoden leggen, In-lite verlichting aanleggen of een overkapping plaatsen.

Wat motiveert je om iedere dag naar je werk te gaan?

Het eindresultaat als je weer een tuin hebt aangelegd. Dat maakt het verschil, de reactie van mensen die blij zijn met het resultaat, en natuurlijk de uitdagingen die je onderweg tegenkomt tijdens de aanleg. Iedere tuin en ieder project is anders. Zo ontwikkel je ook je werk skills en leer je iedere dag steeds meer. Uiteindelijk is dat voor jezelf een goede leerschool om meer werkervaring op te doen.

Waarom zou iemand bij Sandee moeten werken denk je?

Het is een groot bedrijf met veel doorgroeimogelijkheden, van kraanmachinist naar voorman of projectleider etc. In principe is alles mogelijk om jezelf zoveel mogelijk te ontwikkelen. Er is een breed cursusaanbod, of extra opleidingen die je kunt kiezen. En je kunt het specifiek maken zoals een cursus zagen en boomverzorging tot plantenkennis, grondwerk en bestrating naar houtbouw. En in dat laatste zou ik wel meer handigheid willen krijgen.

Wat zijn je uitdagingen?

Meer zelfstandigheid, zoals een terras aanleggen, met je collega. (Waarbij ik de leiding neem hoe ik het zou doen).

Wat zou je nog graag willen leren? Wat kun je al goed en zelfstandig denk je?

Ik denk dat ik qua bestrating al een heel eind ben om het aan te leggen in tuinen. Hout bewerking zou ik wel meer handigheid ik willen krijgen, dus een extra opleiding of cursus zou daar goed bij passen. Met het kraantje draaien gaat ook wel redelijk en ik vind het leuk om overkappingen te zetten. Overigens vind ik communiceren vind ik wel lastig, dus ook daar zit nog een uitdaging in.

17 jun 2022

Meet the team…Rinis Hoogerbrugge

Mijn naam is Rinis Hoogerbrugge en ik ben sinds mei 2014 werkzaam bij Sandee. Mijn passie voor het groen heb ik eigenlijk overgenomen van mijn vader. Mijn vader was fruitteler en in de avonduren was hij vaak bezig met de aanleg van tuinen. Ik ging vaak met mijn vader mee en heb toen ontdekt dat ik dit een prachtig beroep vind.

Vanaf mijn 15e ben ik echt werkzaam in het groen. Ik heb de opleiding voor timmerman/metselaar gedaan op het LTS. Ik heb een tijdje gewerkt als metselaar, daarna bij een klein bedrijf in het groen en uiteindelijk terechtgekomen bij Sandee. Ik ben begonnen als hovenier in de aanleg en doe dit nog steeds met veel plezier. Wellicht kan ik ooit nog eens voorman worden. Op dit moment ben ik erg tevreden met wat ik doe.

Ik word gelukkig van de aanleg van een mooie tuin of park maar ook het feit dat deze tuin of dit park keurig onderhouden wordt. Het werk in de aanleg is zeer divers. Het maakt de uitdagingen groot en is zeer afwisselend. De laatste jaren is ook de aanleg van groendaken enorm toegenomen. Mooi dat dit mogelijk wordt gemaakt door subsidies vanuit de Provincie Zeeland.

Er is ook geen dag hetzelfde bij Sandee, het is een groeiend bedrijf, variatie in het werk en verschillende collega’s maakt het ook gezellig en leuk om mee te werken. Heel de dag in de buitenlucht en mooie tuinen maken waar de klanten blij mee zijn. Dat is mooi.

 

20 apr 2022

Meet the team… Evert de Vreede

Met een prachtig vak, buiten, in de natuur. Of, al is het cultuur, in het groen. Met levend materiaal, wat groeit, bloeit, verzorging nodig heeft om zich zo te ontwikkelen dat het tot z’n recht komt.

Groen is leven. Groen is goed voor het welzijn. Bezig zijn in de tuin geeft inspanning en ontspanning. Lichamelijke inspanning, wat goed is voor het lichaam. En ontspanning voor de geest. Om stress te reguleren en tot rust te komen.

Hoelang werk je al als hovenier? 

Inmiddels 34 jaar werkzaam “in het groen.” Hoofdzakelijk in het onderhoud en aanplanten, niet in de aanleg tuinen in de breedste zin. De aanleg creëert een nieuwe tuin, een metamorfose die tot de verbeelding spreekt.

Daarna komt een langdurige fase van onderhoud, begeleiding in de groei naar volwassenheid. Of in stand houden van dat prachtig aangelegde gazon wat we tot in lengte van jaren zo mooi willen hebben. Dat vraagt veel!

Wat motiveert je om iedere dag naar je werk te gaan? Waar haal je voldoening uit?

Vanaf het voorjaar werkdagen van 8 uur, of wat meer. In de winter een half uur minder, dan is het om half acht nog donker. Met de seizoenen mee, de verschillende stadia in de natuur. Dit is zo mooi! De zon op zien komen als je naar je werk gaat. De kou in de winter, de warmte van de zomer. Zon en regen. Je beleeft het allemaal intensief. De geweldige verandering in de natuur, elk voorjaar weer. De schepping is buitengewoon! Alles komt weer tot leven, het ene langzaam, het andere snel. Bladeren, bloemen, vogels en insecten. Heerlijk om daar mee en tussen te mogen werken. In de winter de nadruk op snoeien en aanplanten. In de zomer onkruidbeheersing, gazon onderhoud, snoeien van hagen en te weelderig groeiende planten.

Wat betekent vakmanschap voor jou?

Het voorjaar is een overgangsperiode in het tuinonderhoud. De laatste aanplant en renovatie klussen worden nog uitgevoerd. Sommige planten moeten juist nu gesnoeid worden. Zoals hortensia’s, vlinderstruiken en de gecultiveerde (geoculeerde) rozen. De heesterrozen en botanische rozen zijn winterhard en worden ook in de winter gesnoeid. De geoculeerde tuinrozen zijn door die manier van vermenigvuldigen kwetsbaar voor bevriezen en we wachten dus tot maart om deze te snoeien. Je moet weten hoe dit moet. In veel privé tuinen zie je vaak (stam-)rozen die niet goed gesnoeid zijn. Meestal niet kort genoeg. Deze groep rozen, waaronder ook de lei-/klimrozen vallen, moeten flink worden gesnoeid. De oudste tak(ken) er helemaal uit. Om zo gedwongen te worden weer forse nieuwe scheuten te maken waarop weer flinke trossen met bloemen kunnen groeien. Bemesten is daarbij uiteraard ook belangrijk! Het snoeien van de hortensia’s gaat vaak fout. Voortdurende verjonging is ook hier het vakmanschap!

Wat zijn de tuinwerkzaamheden voor de maanden april, mei en juni?

Het gazon vraagt in het voorjaar veel aandacht. Hoe is het de winter doorgekomen? Dit is ook afhankelijk van de grondsoort van uw tuin. Vaak is er ontwikkeling van mos. Dit is niet fraai en gaat de ontwikkeling van het gras tegen. In maart bemesten, met daaraan toegevoegd een mos doder. Twee weken later verticuteren. Om het dode mos te verwijderen en de grasmat op te schonen. In de gleufjes die de verticuteer machine maakt is ruimte om graszaad te strooien en zo de soortensamenstelling van de grasmat te optimaliseren. Dit kan ook met een doorzaaimachine worden uitgevoerd. Na een paar weken weer bemesten met een meststof die met meer stikstof de groei nog meer op gang brengt. Het liefst net voor een sappige voorjaarsbui! Op arme gronden in juni en augustus nog een keer bemesten. Op rijke gronden volstaat het in juli/augustus. Maar wel met regen of beregening, zodat het bij de wortels komt. In oktober een bemesting met veel kali om de winterhardheid van de grasmat te bevorderen. Dan heb ik nog niet gehad over mogelijke schimmels en wilde planten/onkruiden in het gazon… Een grote opgave om die eruit te houden. Chemische bestrijding mag niet meer. En de verticuteer machine is geen afdoende oplossing. De grasmat goed aan de groei en vol bezet houden is de kunst. Meer dan één keer per week maaien verbetert ook de kwaliteit van de grasmat. Een gazon aanleggen met het idee om niet veel werk aan onderhoud te hebben is een misrekening. Goed onderhoud is het belangrijkste.

Snoeien is een kunst. Wanneer niet, wanneer wel. En hoe dan. Begeleiding snoei van bomen, die er uiteraard er veel langer overdoen dan andere planten om volwassen te worden, vereist ook specifieke kennis. Ervaring met hoe planten reageren op snoei is een kwestie van kennis. Mede opgebouwd door jarenlang doen.

28 mrt 2022

Het gazon bemesten en verticuteren

Nu de temperaturen oplopen wordt ook de bodem warmer en wordt de grasmat gestimuleerd om weer te groeien. Hoogste tijd om het gazon eens goed aan te pakken. Verticuteren en door zaaien is een optie. Hierdoor ontdoen we de vilt laag van mos en dode grassen. Er komt dan weer ruimte in de structuur vrij voor nieuw gras.

Als het gazon afgelopen augustus/september is geverticuteerd volstaat waarschijnlijk een goede bemesting ook om de groei en bodem te verbeteren dit voorjaar. Het gazon wordt bemest met een meststof die het gazon voorziet van een veelzijdige en volledige voeding voor ca. 100 dagen. Met een indirecte werking tegen mos en onkruid, waardoor het mos afsterft en het gazon dichtgroeit met minder kans op onkruid. De toegevoegde bacteriën zetten het achtergebleven maaiafval om in nuttige voedingsstoffen. Door de geleidelijke werking is er geen verbrandingsgevaar mogelijk en wordt het aantal maaibeurten niet verhoogd. Door toevoeging van extra magnesium krijgt het gazon een prachtige diepgroene kleur en het hoge kaliumgehalte zorgt voor een sterke grasmat.

Wilt u meer informatie over het gazon onderhoud of kunnen wij u helpen met het verbeteren van uw gazon?

Bel gerust met 0113-372738 of een stuur een mail naar info@sandee.nl

23 jul 2020

Sandee groen start MBO praktijkopleiding

Sandee groen start zijn eigen praktijkopleiding. In samenwerking met een partner wordt een volwaardige MBO opleiding (niveau 2 of 3) aangeboden tot medewerker hovenier en Vakbekwaam Hovenier met specialisatie Aanleg & onderhoud of specialisatie Tuintekenen. De opleiding biedt uitzicht op een erkend diploma. Leerlingen die na twee of drie jaar slagen, hebben een vaste baan bij de Sandee groen in het vooruitzicht.

Praktijkopleiding

Goed opgeleide hoveniers zijn niet makkelijk te vinden in Nederland. Daarom richt Sandee groen zich met de praktijkopleiding direct op nieuwe aanwas. In tegenstelling tot een standaard mbo opleiding, laat Sandee groen leerlingen direct kennismaken met de praktijk.

Tijdens de opleiding gaan de leerlingen vier dagen aan de slag als Hovenier onder begeleiding van een ervaren voorman of vakbekwaam hovenier bij Sandee groen. Eén dag in de week gaan de leerlingen naar school, hier volgen ze alle wettelijk verplichte vakken. Vanuit daar kunnen de leerlingen zich verder specialiseren binnen het bedrijf, bijvoorbeeld in aanleg of tuinontwerp.

Ontwikkelmogelijkheden

Voor Sandee groen is ontwikkeling en groei ontzettend belangrijk. Daarom bieden zij een breed aanbod aan mogelijkheden voor leerlingen, starters of ervaren vakmannen. Naast de MBO opleiding, bieden ze onder andere met de Sandee groen opleiding ook ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden voor nieuwe en bestaande medewerkers. Hierdoor wil Sandee groen iedereen – van leerling tot ervaren vakman – kansen bieden om te groeien, persoonlijk en vakinhoudelijk.

In augustus 2020 starten de eerste leerlingen met de praktijkopleiding aan de Sandee opleiding.

Lees hier meer over de mogelijkheden van de praktijkopleiding!

 

08 mei 2020

Bestrijden van de Eikenprocessierups

Sandee groen zet zich in voor het bestrijden van de Eikenprocessierups. Dit doen we op een biologische manier, zodat de natuur hiervan geen schade ondervindt.

Dit doen we onder andere door het inzetten van een specialistische machine met nematoden dit zijn hele kleine aaltjes. Deze aaltjes worden gespoten wanneer de rups net uitkomt (vanaf medio half April). Deze aaltjes gaan opzoek naar de rupsen en dringen die binnen, dan scheiden ze een bacterie uit waardoor de rups dood gaat. De rups wordt als het ware van binnenuit opgegeten door de nematoden. Het spuiten van Nematoden moet ’s nachts gebeuren. Dit komt omdat de Nematoden niet tegen UV(zonlicht) kunnen. Verder moet de temperatuur boven de 6 graden zijn en werkt het niet wanneer het regent of er teveel wind staat. Voor het spuiten van Nematoden moeten de omstandigheden dus erg goed zijn. In de maanden april tot en met mei kan er in Nederland preventief bestreden worden met Nematoden.

Daarnaast kan Xentari worden ingezet voor het bestrijden van de Eikenprocessierups. Xentari is een bacteriepreparaat dat ook ingezet kan worden voor het preventief bestrijden van eikenprocessierupsen. Xentari werkt het beste bij een temperatuur van boven de 16 graden en moet gespoten worden op het blad van de eikenboom. Wanneer de eikenprocessierups dit blad opeet zal de rups doodgaan. Xentari spuit men veelal overdag, maar kan niet gespoten worden als het regent.

Wat kan Sandee groen voor u betekenen?

Sandee groen is uw partner voor het bestrijden van de Eikenprocessierups. We zijn specialist op het gebied van het inzetten van Nematoden & Xentari. Vul het contactformulier in of bel voor het snel inschakelen van onze professionele medewerkers.

Sandee Groen is al meerdere malen in de media verschenen, onder andere bij PZC & Omroep Zeeland

22 okt 2019

Groen voor hoofdkantoor Roompot Vakanties

Het onlangs geopende nieuwe hoofdkantoor van Roompot Vakanties is een mooie blikvanger langs de A58 bij Goes. Sandee Groen heeft zowel binnen als buiten, het kantoor van fraaie groenpartijen voorzien. Het thema strand, passend bij Roompot Vakanties, is Sandee Groen op het lijf geschreven: strandpalen, een steiger, helmgras, schelpenpaden. Verder is er een trimbaan rond het pand aangelegd en staan er fruitbomen met daaronder bloemenmengsels voor een mooie biodiversiteit in de kantoortuin. Het  kantoorpand is intern voorzien van moswanden en sfeervolle planten voor een prettig werkklimaat.
Fotografie: Percy’s – Leon Beekman

 

info aanvragen